• Online Kurslar
  • Hizmetlerimiz
  • Hakkımızda
    • İletişim
  • Mağaza
Mithat Taş
  • Online Kurslar
  • Hizmetlerimiz
  • Hakkımızda
    • İletişim
  • Mağaza
    • Online Kurslar
    • Kayıt OlÜye Girişi

Blog

Anasayfa » Blog » Gıda Alerjisi Nedir Belirtileri Nelerdir?

Gıda Alerjisi Nedir Belirtileri Nelerdir?

  • Gönderen Mithat Taş
  • Kategoriler Blog
  • Tarih 1 Mart 2022
  • Yorumlar 0 yorum
Gıda Alerjisi Nedir Belirtileri Nelerdir?

Gıda Alerjisi Nedir Belirtileri Nelerdir?

Bu yazımızda, gıda alerjisi nedir belirtileri nelerdir, alerjiye neden olan gıdalar hangileridir, tanısı, tedavisi nasıl olur, ilacı var mı hakkında bilgiler bulunmaktadır.

 

Hayatımızı idame ettirmek ve sağlığımızı korumak için tüketmemiz gereken gıdalar zaman zaman bazı bireylerin bünyelerinde sağlık sorunlarına neden olabilir. Gıdaların neden olduğu sağlık sorunları fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik nedenlerden ötürü zehirlenmeye yol açabileceği gibi bazı bireylerin metabolizmalarında var olan sağlık sorunları nedeniyle gıdanın kendisinden de kaynaklanabilir. Gıdaların kendi doğal yapılarından kaynaklanan ve bazı insanlarda rastlanan sağlık sorunlarına Gıda Hassasiyeti diyoruz. Başka bir deyişle bir gıdanın içerisinde bulunan bir maddeye, bir bileşene karşı vücudun göstermiş olduğu aşırı reaksiyon durumuna Gıda Hassasiyeti diyoruz.

Sebep ve sonuç ilişkine göre gıda hassasiyeti ikiye ayrılmaktadır.

  1. Besin Alerjisi
  2. Besin İntoleransı

 

Gıda Alerjisi Nedir?

Bazı gıdaların içerisinde doğal olarak bulunan bazı maddelerin, vücudumuza girdiklerinde vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından yabancı-zararlı madde olarak algılanarak bağışıklık sistemimizin o maddeye karşı reaksiyon göstermesi durumudur.

Gıdaların içerisinde doğal olarak bulunan bazı maddelerin, vücudumuza girdiklerinde vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından yabancı-zararlı madde olarak algılanarak bağışıklık sistemimizin o maddeye karşı reaksiyon göstermesi durumuna gıda alerjisi denir.

Bağışıklık sistemimiz vücudumuza yabancı bir madde (tanımadığı bir madde) girdiğinde vücudumuzu korumak için harekete geçen ve hafızası yüksek olan bir sistemdir. Herhangi bir gıda içerisinde bulunan ve bağışıklık sistemimiz tarafından tanınmayan bir maddeye karşı bağışıklık sistemimiz koruma mekanizmasına geçerek bu yabancı maddeyi etkisiz hale getirmek için çalışmaya başlar.

Vücudumuza giren ve bağışıklık sistemimizin tanımadığı yabancı maddelere antijen adı verilir. Bağışıklık sistemimizin vücudumuza giren yabancı maddeleri etkisiz hale getirmek için ürettiği yapılara da antikor adı verilir. Vücudumuzda antijen ve antikorun karşılaşması sonucu antikorların antijenleri etkisiz hale getirmek için verdiği mücadele sırasında vücudumuzda bazı yan etkilerde görülebilir. Bu yan etkiler bazen vücudumuzun bir bölümünde ya da organında, bazen de tüm vücudumuzda ve birçok organımızda görülebilir. Örneğin bahar döneminde polenlerin neden olduğu alerjik reaksiyon sonucu nefes daralması, hapşırma, burunda kızarıklık vb. etkiler oluşabilir. Ya da bir gıdayı tüketmemiz sonucu içerisindeki bir maddeye karşı gösterilen alerjik reaksiyon sonucu vücudumuzun birçok bölgesinde deri üzerinde kızarmalar, morarmalar oluşabilir.

Vücudumuzda alerjik reaksiyona neden olan tüm maddelere alerjen adı verilir. Alerjen maddeler vücudumuza gıdalarla, solunum yoluyla, cilde temas yoluyla, ağız yoluyla, böcek ısırması/sokmasıyla veya ilaçlarla enjekte yoluyla girebilir. Alerjik bünyeye sahip olan kişilere de Atopik adı verilir. Atopik kişilerde alerjene maruz kalınan ilk bir kaç dakika içerisinde vücudun tamamının çok hızlı bir şekilde etkilenmesi sonucu vücutta meydana gelen bu hızlı ve ciddi alerjik reaksiyona anafilaksi denir. Anafilaksinin en büyük nedenleri; böcek ısırmaları, ilaçlar ve gıdalardır.

 

Gıda Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Anafilaksi, alerjen maddenin vücuda girer girmez kan ve dokularda immunoglobin adı verilen antikorlar ile karşılaşması sonucu meydana gelen etkileşim neticesinde mast hücrelerinden (bağ doku hücreleri) hızlı ve aşırı miktarda histamin salgılanması sonucu meydana gelir. Histaminin aşırı ve hızlı bir şekilde vücutta salgılanması neticesinde özellikle deride morarma ve kızarmalar, kan basıncında düşme, akciğer bronşlarında kabarma dolayısıyla nefes almada zorlanma gibi etkiler görülmeye başlanır. Anafilaksi durumunda genellikle damar yolundan adrenalin enjekte edilip tersine döngü yapılarak vücut normale döndürülmeye çalışılır.

Gıdalara veya gıdalarda bulunan bazı maddelere karşı vücudumuzda meydana gelen alerjik reaksiyonların neden olduğu belirtiler şunlar olabilir;

  • Baş dönmesi,
  • Bayılma,
  • Düşük tansiyon,
  • Mide bulantısı, kusma,
  • Karında şişkinlik durumu,
  • İshal,
  • Kusma,
  • Boğaz ve dudaklarda şişkinlik,
  • Boğaz ve dilde kuruma, kaşıntı, öksürük,
  • Nefes darlığı, burunda akıntı, tıkanma,
  • Deride kaşıntı, döküntü,
  • Gözlerde kızarıklık, yaşarma.

Alerjik reaksiyonun anafilaksiye neden olması durumunda birkaç dakika içinde tüm vücutta yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçı gözlemlenir ve sonrasında bilinç kaybı yaşanabilir. Ani anafilaktik durumlarda adrenalin enjeksiyonu ile duruma müdahale edilmektedir.

 

Nedenleri ve Risk Faktörleri

Atopik kişilerde alerjik hastalıkların gelişmesinde çeşitli ve farklı faktörler etkilidir.

  • Ailenin atopik durumu ve alerji geçmişi,
  • Anne sütü ile beslenme durumu,
  • Geçmişte yaşanan gıda alerjisi durumu,
  • Diğer alerjenler ile etkileşim,
  • Yaş,
  • Astım,

Bu risk faktörlerinin en temel ve önemli olanları; anne ve babadan kalıtımsal yolla alerjik bir bünyeye sahip olma durumu, doğum sonrası bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olan anne sütünün yeterince tüketilmemesidir. Anne ve babası atopik olan bebekler için büyük ihtimalle atopik bir bünyeye sahip olacak denilebilir. Hem annesi hem babası atopik olan bir bebeğin ise atopik olma ihtimali normale göre 6-7 kat daha fazladır. Bu nedenle atopik olan kişiler bebek sahibi olduklarında gerekli zamanlarda mutlaka bebekleri için alerji testleri yaptırmalıdır. Alerji testleri ne kadar erken yapılırsa bebeğin gelişimi ve sağlığı için o kadar faydalı olacaktır. Çünkü bazı alerjik durumların bazı kişilerde alerjen miktarına ve etki süresine bağlı olarak ve özellikle bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş olan bebeklerde ölümle sonuçlanma riski bulunmaktadır.

Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde yaşanan alerjik reaksiyonlar zaman içerisinde kaybolabilir ve o gıda ya da gıda içeriğinde bulunan madde o bireye alerjen olmayabilir ancak ileri yaşlarda (15 yaş üstü) aynı gıdaya veya maddeye karşı vücudun alerjik durumu tekrar ortaya çıkabilir. Gıda alerjisi durumlarının büyük çoğunluğu 0-6 yaş aralığında görülmekle birlikte gıda alerjisi her yaşta ve her bireyde görülebilir. Hatta bazı durumlarda herhangi bir gıda maddesine karşı alerjik reaksiyon göstermeyen kişiler belirli bir yaşta o maddeye karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler.

Bir bireyin herhangi bir gıdaya ya da maddeye karşı alerjisi varsa o bireyin başka bir gıdaya ya da maddeye karşı alerjisi olma ihtimali de çok yüksektir. Örneğin bireyde egzama ya da saman nezlesi durumu varsa bir gıdaya ya da gıdanın içerisinde bulunan bir maddeye alerjisi olma ihtimali yüksek olur.

Astım ve gıda alerjisinin belirtileri

zaman zaman birbirine benzemektedir ve genellikle birlikte görülebilir. Astım olan bir kişi alerji yaşadığı gıdayı tükettiği zaman her iki rahatsızlıkta birbirini tetikleyip aynı anda meydana gelebilir ve kişinin bünyesinde ağır bir hasara neden olabilir. Bu sebeple astım olan kişinin alerjen gıdaları kesinlikle tüketmemesi gerekmektedir.

Alerjen olan bir gıdanın tüketilmesi durumunda vücutta meydana gelen alerjik reaksiyonla birlikte aşağıdaki komplikasyonlar görülebilir:

 

Anafilaksi        :Yaşamsal tehtid oluşturan alerjik reaksiyon durumu,

Egzama          :Anafilaksi sonucu ciltte meydana gelen büyük kızarıklıklar, şişkinlikler,

Migren             :Bağışıklık sistemi tarafından salgılanan histamin bazı bireylerde migreni tetikleyebilir.

 

Gıda Alerjisinin Tanısı

Gıda alerjisi (anafilaktik durumlar hariç) öncelikle bireyin kendi kendine tanı koyması gerektiği bir durumdur. Anafilaktik durumlar ani ve hızlı gelişen durumlar oldukları için bireyin kendi başına tanı koyabilecek yeterli zamanı olmayacaktır ve kısa süre içerisinde hastaneye kaldırılması gerekecektir.

Herhangi bir gıdaya alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız ve doktorunuz ile görüşene kadar o gıdayı tüketmemelisiniz. Ayrıca doktora gitmeden önce şu soruların cevaplarını biliyor olmanız doktorunuzun durumunuz hakkında teşhis koymasında ona yardımcı olacaktır:

  • Şüphe duyduğunuz gıdayı tükettikten sonra vücudunuzda meydana gelen alerji belirtileri, semptomlar nelerdir?
  • Hali hazırda kullandığınız ilaçlar, vitaminler veya gıda takviyeleri nelerdir?
  • Ailenizde atopik (her hangi bir maddeye alerjisi olan kişi) kimse var mı?
  • Hayatınızda son zamanlarda yaşamınızı derinden etkileyecek ani bir değişim yaşandı mı?

Doktorunuz öncelikli olarak yukarıda sıralamış olduğumuz soruları size yöneltecektir ancak bu sorular alerjiniz olup olmadığının anlaşılmasına yeterli gelmeyecektir. Konu ile ilgili doktorunuz daha detaylı birçok soru yöneltebilir. Doktorunuz ile yaptığınız görüşme sonunda doktorunuz her hangi bir gıdaya ya da bir gıdanın içerisinde bulunan bir maddeye alerjiniz olduğunu düşünürse bazı testler ile kesin tanı koymak isteyecektir. Gıda alerjisinin tespitinde kullanılan kesin tanı testleri;

  • Deri testi (Epidermal, İntradermal, yama)
  • Kan testi,
  • Gıda eleminasyonlu diyet testi,
  • Gıda yükleme testi.

Bu testlerin tamamının uygulanması alerjen olan gıdanın ve maddenin tespit edilmesinde kesinlik sağlayacaktır. Tek başına uygulanacak olan deri testi ya da kan testi kesin ve doğru bir sonuç vermeyebilir. Kesin bir tanı koyabilmek için deri ve kan testine ilave olarak gıda eleminasyonlu diyet testi ve gıda yükleme testinin de yapılması kişinin vücut sağlığının korunması adına daha doğru ve faydalı olacaktır.

 

Tedavisi ve İlaçları

Gıda alerjisinin henüz net ve kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Alerjiyi önlemenin tek ve en önemli yolu alerjiye neden olan maddeleri tüketmemektir. Ancak zaman içerisinde bireyin yaşı ilerledikçe, bağışıklık sisteminin durumuna bağlı olarak bireyde uzun yıllardır alerjik reaksiyona neden olan madde artık alerjiye neden olmayabilir. Gıda alerjisi nedir, belirtileri nelerdir konusunu tam olarak anlayan ve gıda alerjisi olan kişiler (atopikler) için alerjen gıdaları tüketmemek en önemli tedavi yöntemidir. Fakat bazı durumlarda kişiler farkında olmadan alerjen gıdayı tüketebilirler. Farkında olmadan tüketilen gıdalar bireylerin alerjik durumuna ve tüketilen alerjen gıdanın miktarına bağlı olarak anafilaksi durumu yaşatabilir. Farkında olmadan tüketilen alerjen gıdaların neden olabileceği anafilaksi durumunun neden olabileceği zararların önüne geçmek için doktorunuz önerilerde bulunabilir.

Yaşanabilecek küçük alerjik reaksiyonlarda anti-histamin ilaçlar ya da sıvılar vücuda yayılan histaminin yaratacağı zararın önüne geçebilir. Yaşanabilecek anafilaksi reaksiyonları içinse epinefrin iğneleri kullanılmaktadır. Epinefrin iğneleri kolayca çantada taşınabilen ve ani anafilaksi durumlarında kullanılabilecek hayat kurtarıcı iğnelerdir. Eğer doktorunuz epinefrin iğnesi kullanmanızı önermiş ise bu iğneyi her zaman yanınızda taşımalısınız. Yakınınızda bulunan herkesin bu iğnenin nasıl kullanıldığını bilmesi sizin için hayati derecede önemli olduğunu unutmayın.

Anti-histamin ilaçlar, epinefrin iğnesi ve kontrollü gıda tüketimi dışında son yıllarda sınırlı olmakla birlikte alternatif tıp alanında da alerjik durumlar için çalışmalar yapılmaktadır. Alerji tedavisinde kullanılan iki alternatif tıp yöntemi bulunmaktadır: Bitkilerle tedavi ve akupunktur ile tedavi. Bu tedavi yöntemleri henüz kanıtlanmış ve güvenilir yöntemler değildir. Bu sebeple bu yöntemleri kullanarak tedavi olmak isteyen kişilerin doktor görüşü almasında fayda vardır.

 

Yaşam; Alerji ile Başa Çıkma ve Korunma

Gıda alerjisinden korunmanın ve sakınmanın en önemli yolu alerjen olan gıdayı tüketmemektir. Alerjen olan gıdaları tüketmemek içinde bu konuda bilinçli ve dikkatli olunması gerekir. Evinizde hazırladığınız yemek ve gıdalardan büyük oranda emin olabilirsiniz. Ancak dışarıda lokantada yediğiniz yemeklerden ya da misafirliğe gittiğinizde hazırlanan yemeklerden ve gıdalardan emin olamayabiliriz. Bu nedenle alerjisi olan kişilerin aşağıda sıralayacağımız hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.

Şüpheniz varsa tüketmeyin: Bir restoranta, misafirliğe ya da davete gittiğinizde servis edilen yemek ve gıdanın içerisinde ne olduğunu tam olarak bilmiyorsanız ve emin değilseniz bu gıdayı sağlığınız için tüketmemeniz doğru karar olacaktır.

Varsaymayın: Marketten aldığınız gıdaların etiket bilgilerini mutlaka okuyun ve vücudunuzda alerjik reaksiyona neden olan maddenin o gıdada olmadığından emin olun. Ürünün ismine bakarak içerisinde sizde alerjik reaksiyona neden olan bir maddenin olmayacağını varsaymayın. Gıda ambalajlarında yer alan etiketlerde içerik bilgisi ve alerjen maddeler açıkça yazılmış olmalıdır. İçerik bilgisi ve alerjen bilgisi açıkça yazılmamış olan gıdaları almayın. Etiketinde alerjen bilgisinin yeterli olmadığını düşündüğünüz gıdaları Tarım ve Orman Bakanlığının ALO 174 hattına bildirin.

Bilgilendirin: Çocuğunuzun bir gıda maddesine alerjisi varsa, çocuğunuzun bakıcısına, okulda öğretmenlerine, servis şoförüne, rehber öğretmenine, arkadaşlarına çocuğunuz ile ilgili alerjik durumu ve olası alerjik reaksiyon durumunda ne yapılması gerektiğini net bir şekilde anlatın. Alerjisi olan kişi sizseniz, sizinle zaman geçiren kişilere, iş arkadaşlarınıza, komşularınıza vb. durumunuz hakkında olası alerjik reaksiyon durumunda ne yapılması gerektiğini net bir şekilde anlatın.

 

Alerjiye Neden Olan Gıdalar

Herhangi bir gıda maddesi bünyemizde alerjik bir reaksiyona neden olabilir. Ancak bazı gıda maddelerinin neden olduğu alerjik reaksiyonlar çok daha yaygın olarak görülmektedir. Alerjiye neden olan gıdalar arasında en yaygın olanları;

  • Süt,
  • Yumurta,
  • Yer Fıstığı,
  • Antep Fıstığı,
  • Ceviz,
  • Fındık,
  • Balık,
  • Soya Fasulyesi,
  • Barbunya
  • Buğday,
  • Meyve ve sebzeler,
  • Kabuklu deniz ürünleri (yengeç, ıstakoz, karides, kerevit vb.)

Bu gıdalar insanlarda meydana gelen alerjik reaksiyonların %85-90’lık bölümünü oluştururlar. Bazı gıda maddeleri vardır ki bölgesel ya da ülkesel olarak da yoğun biçimde görülebilir. Örneğin Uzakdoğu ülkelerinde fazlaca tüketilen pirinç, İskandinav ülkelerinde morina balığı yoğun olarak alerjiye neden olabilirken diğer ülke ve bölgelerde bu alerjiler gözlemlenmez. Bazı durumlarda gıda katkı maddelerinin de alerjik reaksiyona neden olduğu bilinmektedir. Ancak gıda katkı maddelerinin neden olduğu alerjik reaksiyonlar fazla yaygın değildirler.

 

Aşkla ye, Sağlıklı yaşa!

  • Paylaş:
Mithat Taş
Mithat Taş

Gıda Mühendisi, Sağlıklı Beslenme Koçu Eğitmeni, Yaşam Koçu

Önceki yazı

Mutfak Hijyeni Kuralları Nelerdir?
1 Mart 2022

Sonraki yazı

İştah kesen ve tok tutan yiyecekler, besinler nelerdir?
2 Mart 2022

Şunları da sevebilirsiniz

Tavuk Etinin Kalitesini Oluşturan, Belirleyen ve Etkileyen Unsurlar
Tavuk Etinin Kalitesini Oluşturan, Belirleyen ve Etkileyen Unsurlar
6 Mart, 2022
Tatlı krizi nasıl önlenir
Tatlı Krizi Nasıl Önlenir?
5 Mart, 2022
Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?
Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?
4 Mart, 2022

Yorum Ekle Cevabı iptal et

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Search

Danışmanlık Al

Danışmanlık Al

En Yeni Kurslar

5 Adımda Hedefine Ulaş

5 Adımda Hedefine Ulaş

999,00 ₺ 599,00 ₺
Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlığımız

Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlığımız

599,00 ₺ 399,00 ₺
Alışverişte Sokakta Restoranda Gıda Güvenliği

Alışverişte Sokakta Restoranda Gıda Güvenliği

599,00 ₺ 399,00 ₺
Evde Gıda Güvenliği Kursu

Evde Gıda Güvenliği Kursu

699,00 ₺ 399,00 ₺
Sağlıklı Bir Diyet İçin Doğru Öğün ve Menü Planlaması

Sağlıklı Bir Diyet İçin Doğru Öğün ve Menü Planlaması

499,00 ₺ 299,00 ₺

Mağaza

  • İndirim! Mayıs Ayı Diyet Motivasyon Grubu
    Mayıs Ayı Diyet Motivasyon Grubu 1.168,00₺ 590,00₺ Sepete Ekle
  • İndirim! Haziran Ayı Diyet Motivasyon Grubu
    Haziran Ayı Diyet Motivasyon Grubu 1.168,00₺ 590,00₺ Sepete Ekle
  • İndirim! Temmuz Ayı Diyet Motivasyon Grubu
    Temmuz Ayı Diyet Motivasyon Grubu 1.168,00₺ 590,00₺ Sepete Ekle
  • İndirim! Ağustos Ayı Diyet Motivasyon Grubu
    Ağustos Ayı Diyet Motivasyon Grubu 1.168,00₺ 590,00₺ Sepete Ekle
  • İndirim! Eylül Ayı Diyet Motivasyon Grubu
    Eylül Ayı Diyet Motivasyon Grubu 1.168,00₺ 590,00₺ Sepete Ekle

Blog Yazıları

Tavuk Etinin Kalitesini Oluşturan, Belirleyen ve Etkileyen Unsurlar
Tavuk Etinin Kalitesini Oluşturan, Belirleyen ve Etkileyen Unsurlar
06Mar2022
Tatlı krizi nasıl önlenir
Tatlı Krizi Nasıl Önlenir?
05Mar2022
Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?
Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?
04Mar2022
Et Nasıl Marine Edilir? 
Et Nasıl Marine Edilir? 
03Mar2022
İştah kesen ve tok tutan yiyecekler, besinler nelerdir?
İştah kesen ve tok tutan yiyecekler, besinler nelerdir?
02Mar2022

Sosyal Ağlar

Site Haritası

  • Hakkımızda
  • Online Kurslar
  • Mağaza
  • Blog
  • Eğitmen Ol
  • İletişim

Faydalı Linkler

  • Gizlilik Politikası
  • Uzaktan Eğitim Sözleşmesi
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Üyelik Sözleşmesi
  • KVKK Politikası
  • Site Kullanım Koşulları
  • Teslimat ve İade

©2022 Mithat Taş - Aşkla Ye Sağlıklı Yaşa-Mithat Taş - Her Hakkı Saklıdır.

Site hesabınızla giriş yapın

Parolanızı mı unuttunuz?

Henüz üye değil misiniz? Kayıt olun

Register a new account

Are you a member? Login now