İştah kesen ve tok tutan yiyecekler, besinler nelerdir?
İştah kesen ve tok tutan yiyecekler, besinler nelerdir?
Bu yazımda; İştah kesen ve tok tutan yiyecekler nelerdir, hangi besinler iştah keser ve tok tutar, iştah kesen içecekler ve bitki çayları, tok tutan gıdalar, iştahı ne keser hakkında bilgiler yer almaktadır.
İştah kesen ve tok tutan yiyecekler, besinler nelerdir?
İştah kesen, iştahı azaltan ve mideyi tok tutan yiyecekler hakkında bilgi sahibi olmak, diyete hazırlanırken ve diyet listenizi hazırlarken size oldukça yardımcı olacaktır. Çünkü diyet yaparken çektiğimiz en büyük dertlerden biridir tok tutan yiyecekler. Hangi yiyecekler iştah keser, hangi yiyecekler iştah arttırır düşünmekten bazen diyetimizi bozduğumuz bile olmuştur. Bu yazımızla hem sağlıklı beslenme için büyük bir adım atacaksınız hem de başarılı diyetler yapma imkanına kavuşacaksınız.
İştah azaltan yiyecekleri diyet listenize ekledikten sonra özellikle diyetin ilk günlerde yaşanılan sıkıntıları azaltmak ve diyetinizi bozmamanız için size destek olacaktır.
İşte iştah azaltan yiyecekler ve içecekler
Yeşil çay
Yeşil çayın yapısında bulunan antioksidan yapıdaki fenolik bileşikler hem vücudumuzdan serbest radikallerin atılmasına hem de metabolizma hızımızın yükselmesine yardımcı olurken midemizin açlık hissini de bastırmaktadır. Yeşil çay tüm diyet tipleri ve listeleri için en ideal içecektir.
Kırmızı Et
Kırmızı ette bulunan hayvansal protein açlığımızı bastıran, daha az yememize neden olan bir özelliktedir. İçerisinde ince ince damar şeklinde yayılmış yağlar bulunan bir et yemek uzun süre vücudumuza tokluk hissi vereceği gibi metabolizmamızın da hızlanmasına katkı sağlayacaktır.
Kuru yemişler
Krom minerali vücudumuzda tokluk hissi yaratan ender minerallerden biridir. Krom mineralinin en çok bulunduğu gıdalar ise kuruyemişlerdir. Kuru yemişler arasında diyetimizde yer verebileceklerimiz; ceviz, fındık ve zaman zaman ay çekirdeği olabilir. Kuru yemişler yağlı gıdalar oldukları için az miktarlarda tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Avokado
Avokado, triptofan aminoasidi içeren bir meyvedir. Triptofan aminoasidi vücudumuzda mutluluk hormonu salgılanmasını arttırarak ilginç bir şekilde tokluk hissi yaratmaktadır. Triptofan içeriği nedeniyle avokado açlığımızı bastıran gıdalar arasındadır.
Muz
Bilindiği üzere muz, meyveler arasında en uzun süre tok tutma özelliği olan bir meyvedir. Muzun yapısında bulunan proteinler ve aminoasitler aynı kırmızı ette olduğu gibi vücudumuza tokluk hissi veren besin öğeleridir. Muzun tok tutma özelliği nedeniyle muz ağırlıklı bir diyet programı bile ortaya çıkmıştır. Muz diyet listesinde mutlaka olması gereken bir meyvedir ancak buradan muz diyetini önerdiğimiz anlaşılmasın. Tek bir gıdaya dayalı diyet listelerinin sağlıklı olmadığını tekrar hatırlatmak isteriz.
Yulaf Ezmesi
Lifli yapısı nedeniyle su hapsederek mide ve bağırsaklarda dolgu görevi görür ve tokluk hissi yaratmaktadır. Bu nedenle diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasındadır.
Balık
Balıkların tamamı hayvansal protein ihtiyacımızı karşılayan önemli gıda maddeleridir. Proteinli yapıda olmaları nedeniyle balıklar uzun süre tok hissetmemizi dolayısıyla iştahımızı kesen bir özelliktedir.
Kabuklu Tahıllar
Buğday kepeği, yulaf kepeği, musli, tahıl gevrekleri gibi gıdalar lifli yapıda oldukları için mide ve bağırsaklarda sindirilemedikleri gibi su tutma özellikleri ile de tokluk hissi yaratırlar. Sindirilemedikleri için vücuttan kısa sürede atılamazlar ve vücudumuzun uzun süre tok hissetmesini sağlarlar. Kabuklu tahıllar lifli yapıda olmaları nedeniyle sağlıklı gıdalardır ancak tüketim miktarı aşırıya kaçırılırsa vücuttaki demir mineralinin atılmasına dolayısıyla da demir eksikliği ve anemi gibi hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle kabuklu tahıllar, kepekli ekmeklerin tüketiminde aşırıya açılmamalıdır.
Yumurta
Bilinen tüm gıdalar arasında vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitleri içeren tek gıda maddesidir. Yüksek miktarda protein içerdiği için kahvaltıda yenilen 1 adet yumurta vücudumuzun çok uzun bir süre acıkma hissi hissetmemesine neden olur. Kolesterol oranı da yüksek olan yumurta günlük 1 adetten fazla tüketilmemeli.
Elma
Elmanın yapısında çözünebilen lif grubunda yer alan “pektin” karbonhidratı bulunmaktadır. Pektin midede uzun süre kalarak bir jel yapı oluşturur ve ince bağırsaklarda gıda emiliminin yavaşlamasını sağlar. İnce bağırsakta gıda emiliminin yavaşlaması sindirimin bitmediğini ve vücudun gıdaya henüz ihtiyacı olmadığı mesajını beyine iletir ve vücut uzun bir süre acıkma hissi hissetmez.
Hatırlatma: İştah kesen yiyecekler, iştah kesme yöntemleri uygulanarak tüketilirse daha sağlıklı bir beslenme sağlanır.